IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 с най-добро тримесечно представяне от 1998 г.

Второто тримесечие донесе ръст на S&P 500 от 16,7%, което е рекорд за последните десет години

23:41 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P 500 с най-добро тримесечно представяне от 1998 г.

Изминалото тримесечие донесе ръст на щатските индекси в интервала от 12 до 22%, въпреки колебливите движения на котировките и противоречивите икономически данни. Азиатските пазари записаха рекорден ръст за второто тримесечие, който бе по-слабо изразен на борсите на Стария континент.

Днешната сесия обаче приключи със спад, който бе предизвикан до голяма степен от изненадващото понижение на индекса на потребителското доверие през юни. Той неочаквано се смъкна под 50 пункта, което показва, че оценката на домакинствата за икономическите условия се влошава.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA се понижи с близо 1% до 8447 пункта. В рамките на изминалото тримесечие показателят се е повишил с 12%, но от началото на годината бележи спад от 3,8%.

По-широкият S&P 500 завърши сесията със спад от 0,9% до 919 пункта. Индексът, обединяващ 500 компании от Нюйоркската борса и Nasdaq, е напреднал с 16,7% от края на март и с 1,8% от началото на годината.

По този начин S&P 500 реализира най-силното си тримесечие от 1998 г. досега, по данни на Bloomberg. В рамките на месеца обаче той остава непроменен, докато Dow Jones IA губи 0,6 на сто.

Индексът Nasdaq Composite, който включва всички компании на борсата Nasdaq, отстъпи с 0,5% до 1835 пункта. Той се е повишил с 22,2% за последното тримесечие и с цели 16,4% от началото на годината. Той единствен от трите борсови измерителя отчита месечен ръст в рамките на 3,4%.

Сред най-губещите компании се наредиха финансовите дружества. Причина за това стана правителствения доклад за броя на просрочените ипотечни заеми за първото тримесечие. Те достигат 5% от всички отпуснати ипотечни заеми на стойност 4 трлн. долара.

Добрата новина е, че повече от половината преструктурирани ипотечни заеми вече са с по-ниска месечна вноска или лихвени плащания. Междувременно броят на нискорисковите ипотеки, които са просрочени с поне 60 дни, се удвоява за последната година.

Икономическите данни от днес разкриха още, че цените на жилищата в 20-те най-големи метрополисни града на САЩ се понижават с 0,6% на месечна и 18,1% на годишна база през април. Темпът на годишно поевтиняване се подобрява спрямо отчетената годишна дефлация от 18,7% през март.

Индексът на бизнес активността в района на Чикаго нарасна по-силно от очакваното през юни. Той достигна 39,9 пункта спрямо 34,9 пункта за предишния месец. Показателят остава под нивото от 50 пункта, което е разделителна граница между свиването и разрастването на икономическата активност в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още