IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските корпоративни облигации с рекордна доходност за полугодието

Тяхната средна възвръщаемост изпреварва тази на държавните ценни книжа и корпоративните акции

09:05 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските корпоративни облигации с рекордна доходност за полугодието

Европейските корпоративни облигации донесоха рекордно висока доходност на своите притежатели за първата половина на годината, предаде Bloomberg. Тяхната средна възвръщаемост се оказа много по-висока от тази на държавните ценни книжа и корпоративните акции.

Изчисленията на инвестиционната банка Merrill Lynch разкриват, че облигациите с инвестиционен рейтинг носят средна възвръщаемост от 6,5% за последните шест месеца. Това е най-високата доходност на този вид ценни книжа, откакто Merrill Lynch започва да изчислява данните през 1996 г.

За сравнение, през първите шест месеца на 2008 година корпоративните облигации на Стария континент са имали отрицателна доходност от 3,3%, което е най-лошото представяне от 1999 г.

Интересното е, че най-добре се представят облигациите на компаниите от сектора за недвижими имоти. Тяхната възвръщаемост възлиза средно на 16% за разглеждания период.

Големият интерес на инвеститорите помага на компаниите в Европа да пласират облигации за общо 699 млрд. евро от началото на тази година. Това е с 55% повече спрямо първата половина на миналата година.

Инвеститорите проявяват все по-силен интерес към корпоративните облигации, след като доходността на държавните ценни книжа се понижи, дивидентите по акциите се свиха, а основната лихва в еврозоната намаля до рекордно ниското ниво от 1%.

Доходността на акциите, представена чрез общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx 600, възлиза на 4,9% от началото на годината. Възвръщаемостта от държавните ценни книжа също е по-малка от тази на корпоративните облигации. Тя възлиза на едва 0,9% от началото на тази година.

Доходността на американските ценни книжа е доста по–висока и възлиза на 9,2% от началото на тази година. Инвеститорите изискват все по-висока лихва в замяна на това, че финансират разходите на американското правителство с покупките на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още