IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси се понижиха след спада на потребителско доверие

Най-губещи днес са компаниите от добивния и енергийния сектор

18:39 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се понижиха след спада на потребителско доверие

Фондовите пазари в САЩ започнаха последната за това тримесечие сесия с лек ръст, но индексите бързо смениха посоката на своето движение след лошите данни за доверието на потребителите през юни.

Индексът, който следи оценката на американските домакинства за икономическите условия в момента и през следващите шест месеца, неочаквано се смъкна под 50 пункта през юни.

Понижението на потребителското доверие помрачи надеждите на инвеститорите за скорошно икономическо възстановяване, защото потреблението генерира около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Индексът на 30-те най-големи компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижи с 1,2% до 8427,35 пункта два часа след старта на търговията. По-широкият S&P 500 загуби 1,3% до 914,81 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,8% до 1830,25 пункта.

Най-губещи днес са компаниите от добивния и енергийния сектор. Повишаването на цената на петрола до осеммесечен максимум стана причина за силното поскъпване на акциите на тези дружества в края на вчерашната сесия.

Волатилността може да бъде по-силна от обичайното днес, защото това е последната възможност за фонд мениджърите да подобрят доходността на своите портфейли за изминаващото тримесечие. Поради това разпродажбите на губещите акции могат да бъдат по-активни, както и покупките на най-добре представящите се компании.

Малко преди началото на борсовата сесия стана ясно, че цените на еднофамилните жилища в страната падат с 0,6% през април, което е по-слаб спад в сравнение с предишните месеци. По-тесният индекс на Standard & Poors/Case Shiller, който покрива 10 мегаполиса, губи 0,6% от стойността си през април и 18% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още