IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Испания създаде фонд за спасяване на банките

Ще бъде създаден фонд за преструктуриране на банките с първоначален капитал от 9 млрд. евро

15:44 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Испания създаде фонд за спасяване на банките

Испанското правителство одобри дългоочаквания план за стабилизиране на финансовата система в страната. Той предвижда създаването на фонд за преструктуриране на банките с първоначален капитал от 9 млрд. евро, който ще може да се увеличи единадесет пъти. Според правителството и анализаторите това най-вероятно няма да се наложи.

Социалистическото правителство, което управлява страната, е изправено пред опасността от дестабилизация на банковия сектор след силния бум на пазара на недвижими имоти. Поради това то реши да създаде Фонд за банково преструктуриране (FROB), който ще улеснява банковите обединения и интервенции.

Три четвърти от средствата в него ще идват от публични фондове, а останалата част ще се предоставят от агенцията за застраховане на депозитите, пише Ройтерс. Регионалните власти също се опитват да придобият контрол върху сливанията между спестовни банки, след като стойността на лошите заеми се учетвори през последната година.

Фондът ще подкрепя придобиванията във финансовия сектор и ще помага на по-малките банки, които са по-силно изложени на риск. Според финансовия министър на страната големите банки са стабилни, но евентуалната несъстоятелност на по-малките играчи би могла да навреди на репутацията на големите, публично търгувани банки.

Стриктно регулираните банки в Испания успяха да преодолеят почти без последици първата фаза на икономическата криза. На 15 юни Moody's намали кредитния рейтинг на 25 испански банки, като оценката на една трета от тях пада до D- или по-ниско. Това означава, че те може да се нуждаят от външна помощ в бъдеще, за да оцелеят.

Според консултантската агенция PriceWaterhouseCoopers финансовата система в Испания ще се нуждае от около 25-70 млрд. евро за своята рекапитализация до края на 2010 г. Необходимо е да се свие и клоновата мрежа с около 12 хил. клона или 35 хил. служители.

Целта на правителството не е да спаси всички закъсали банки, а само тези, които са конкурентни и жизнеспособни. Те ще могат да получават заеми за срок до 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още