IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опит за изнудване скара Porsche и Volkswagen

Спор между братовчеди изостря силно разговорите за сливане между двете компании

11:51 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Опит за изнудване скара Porsche и Volkswagen

Споровете между Porsche и Volkswagen изригнаха с нова сила вчера, след като председателят на борда на директорите на компанията за спортни автомобили заяви, че от Volkswagen се опитват да го изнудват. Целта на този ход била да бъде одобрен изменен план за сливане на двете компании.

Волфганг Порше, който освен шеф на борда е и най-големият акционер в затъналата в дългове компания Porsche, категорично отхвърля поставените от Volkswagen крайни срокове за приемане на оферта за финансова помощ. Самата помощ се изразява в придобиване на половината от капитала на Porsche срещу поемане на част от задълженията и се разглежда като първа стъпка към цялостното сливане на двете компании, пише FT.

Самият Порше е заявил категорично, че „поставянето на ултиматуми не принадлежи към 21-ви век. Ние няма да се оставим да бъдем изнудвани“. От Volkswagen обаче отричат поставянето на ултиматуми.

Напрежението между двете компании започна да се изостря от неяснотата около бъдещето на Porsche. В момента тя има значителни задължения и е заявила принципното си съгласие да се влее във Volkswagen. Въпреки това обаче има сериозни спорове относно начина, по който да се случи това.

Куриозното в ситуацията е това, че председател на борда на директорите на Volkswagen е братовчедът на Порше Фердинанд Пих, който притежава значителен дял и в самата компания Porsche.

Към момента Волфганг Порше предлага увеличение на капитала на холдинга Porsche, който е собственост на спортната марка. Пих пък настоява самата спортна марка да бъде продадена, което да намали дълга на холдинга.

Според ревизирания план на Volkswagen, който се приема от Порше като ултиматум, Пих предлага продажба на 49 на сто от спортната марка, както и продажба на опции за над 20% от капитала на VW на Катар.

В същото време настоящият изпълнителен директор на Porsche, който се противопоставя на продажбата на дял на VW, води интензивни преговори директно с Катар. Целта е постигане на споразумение за инвестиция на стойност 2,5 млрд. евро от близкоизточната държава директно в Porsche.

Ситуацията се усложнява допълнително заради тежкото финансово състояние на Porsche. През последните три и половина години компанията се опитваше да поеме пълен контрол върху Volkswagen, като придоби значителен дял от акциите на компанията, както и опции за придобиване на още книжа.

Постепенно обаче ситуацията се обърна и се оказа, че VW е в по-добро състояние и може да се стигне дотам, че тя да придобие Porsche.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още