IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Северна Корея с 3,7 на сто ръст през 2008 г.

Преди това БВП на страната се е свивал две поредни години, според данни на централната банка на Южна Корея

10:37 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Северна Корея с 3,7 на сто ръст през 2008 г.

Икономиката на Северна Корея е отчела растеж през 2008 г. благодарение на добрата селскостопанска реколта, след като две поредни години се свиваше, показва доклад на централната банка на Южна Корея, цитиран от ВВС.

Централната банка на Южна Корея публикува предварителни оценки за растежа на северната си съседка, която обаче не изнася официални икономически данни.

Според южнокорейската централна банка икономиката на Северна Корея е нараснала през 2008 г. с 3,7% на годишна база, след като през 2007 г. се е свила с 2,3%, а през 2006 - с 1,1%.

Селскостопанската продукция на изолираната комунистическа страна се е увеличила през миналата година с близо 11% в сравнение с 2007. Добивът на въглища, желязна руда и други полезни изкопаеми е нараснал с 2,3%.

През 2007 г. Северна Корея сключи споразумение със САЩ и други страни за получаване на петрол и други помощи, като в замяна страната трябваше да извади от действие ядрените си съоръжения. През май тази година обаче Северна Корея се оттегли от международните преговори, чиято цел е прекратяване на ядрената дейност на страната, и извърши втори подземен тест на ядрени оръжия. В резултат на това Съветът за сигурност на ООН увеличи санкциите срещу Северна Корея и анализатори очакват икономиката на страната да се свие отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още