IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дилъри: Най-тежкият период за американските облигации свърши

Според основните участници на първичния пазар в САЩ доходността по правителствените книжа ще започне да пада

10:17 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дилъри: Най-тежкият период за американските облигации свърши

Най-активните в търговията с американски правителствени облигации финансови посредници в САЩ очакват стабилизиране в доходността и възстановяване на цената на държавния дълг. Това се случва след най-големия спад в стойността на американските облигации за последните поне три десетилетия, постигнат през първото тримесечие на годината.

Всички от общо 16-те първични дилъри, които са задължени да участват в аукционите за държавни ценни книжа и които търгуват директно с Федералния резерв, прогнозират доходност по десетгодишните облигации в размер на 3,58 на сто към края на годината, показва анкета на Bloomberg.

За сравнение, в края на 2008 година доходността по тези инструменти беше 2,21 на сто, а днес се движи на нива от около 3,55 на сто.

Според дилърите разпродажбата на държавния дълг на САЩ ще забави своя ход, като за това свидетелстват данните за рекордни покупки от страна на чуждестранните инвеститори. Оценката на Bloomberg е, че мнението на дилърите може да се приеме за меродавно, тъй като в началото на годината те точно са предвидили спада в цената на правителствените облигации.

Разпродажбите от декември досега са донесли загуба от 4,41 на сто спрямо номинала на облигациите, показва анализ на Merrill Lynch. Подобно нещо се случва едва за трети път откакто компанията води такава статистика. При стабилизирането на цените на настоящите им нива може да се очаква, че тази година инвеститорите ще реализират загуба дори след получаването на купоновите си плащания.

Въпреки това обаче се очаква ситуацията да се стабилизира, тъй като интересът от чуждите пазари нараства. През последната седмица индиректните участници в аукционите на правителството, които са главно чужди централни банки, са придобили общо 67,2 на сто от рекордното количество от 27 млрд. долара, разпределени в седемгодишни облигации.

Толкова висок интерес не е имало от доста време, което кара дилърите да са оптимистични за движението на цените през следващите месеци. Проблем в този аспект обаче може да се окаже прекомерното емитиране на облигации с оглед набавянето на средства за стабилизиране на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още