IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Състоянието на пазара на труда в САЩ ще промени нагласите на инвеститорите

Броят на съкратените в неселскостопанските отрасли ще покаже дали отрицателната тенденция в икономиката се задълбочава

08:20 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Състоянието на пазара на труда в САЩ ще промени нагласите на инвеститорите

Докладът за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика през юни може да предопредели движението на борсовите индекси в САЩ през следващите седмици. Данните на Министерството на труда ще покажат дали отрицателната тенденция на пазара на труда продължава да се задълбочава.

Петък ще бъде наработен ден за щатските пазари поради честването на Деня на независимостта в САЩ. Поради това докладът ще бъде публикуван в четвъртък, а не както обикновено в първия петък на месеца. В четвъртък тази седмица се очаква и лихвеното решение на Европейската централна банка.

Борсовата сесия във вторник ще отбележи не само края на търговията за месец юни, но и за второто тримесечие. Поради приключването на първото полугодие търговията през тази седмица може да бъде по-волатилна от обикновено. По принцип в края на тримесечните периоди фонд мениджърите имат навика да разпродават по-малко атрактивните акции и да наблягат на най-печелившите компании, за да разкрасят доходността на своите портфейли.

Неприятни изненади по отношение на данните за заетостта може да поставят началото на дългоочакваната корекция на фондовите пазари по целия свят. Движенията на индексите бяха доста неуверени през миналата седмица, в резултат на което Dow Jones IA приключи със седмична загуба от 1,2%, S&P 500 отстъпи с 0,3%, докато Nasdaq Composite успя да реализира 0,6% ръст.

Икономистите очакват, че неселскостопанските отрасли на американската икономика ще са закрили нови 355 хил. работни места през юни в сравнение с 345 хил. през май. Равнището на безработица може да се увеличи до 9,6% от работната сила през юни спрямо 9,4% през май. В случай че данните са добри, това ще подсили оптимизма на биковете и котировките може да излязат от сегашните си нива на консолидация.

Състоянието на пазара на труда ще придобие още по-ясни очертания и благодарение на данните на ADP за заетостта в частния сектор, които ще бъдат публикувани в сряда, както и след седмичните данни за първоначалните молби за помощи при безработица в четвъртък.

Останалите важни икономически индикатори през седмицата включват потребителското доверие на Конферентния борд , както и индексът на бизнес активността в производствения сектор за юни. Те ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда.

Седмицата ще бъде богата и на данни за жилищния сектор. Във вторник ще бъдат публикуван индексът на цените на имотите в 20-те най-големи метрополисни града през април, а във сряда ще се оповестят данните за планираните продажби на готови жилища за май. Разходите в строителния сектор ще разкрият дали инвестициите на строителните компании в жилищни проекти продължават да намаляват.

Производителят на алуминий Alcoa ще постави началото на новия корпоративен сезон на 7 юли, предаде Ройтерс. Инвеститорите ще следят внимателно финансовите резултати на компаниите за тримесечието от април до юни, за да се ориентират за състоянието на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още