IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в САЩ и Европа с втори пореден седмичен спад

Две негативни за пазара седмици не беше имало от началото на борсовото рали през март

12:27 | 27.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в САЩ и Европа с втори пореден седмичен спад

Борсите в Европа и САЩ регистрираха второ поредно седмично понижение. Това се слчува за пръв път от началото на ралито на пазарите, което започна в началото на месец март. Причина за пониженията станаха поредните сигнали за нестабилност на водещите икономики, а според мнозина анализатори за спадовете допринася и теглене на печалби.

Вчера в САЩ широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,15 на сто вчера, а седмичната загуба стана двойно по-голяма – 0,3 на сто. Отстъплението е доста ограничено, но показва нестабилността на ръстовете от последните месеци. От 9 март индексът напредна с цели 36 на сто.

Повод за притеснения вчера дадоха поредните призиви на Китай за търсене на алтернатива на американския долар като световна резервна валута. Това се отрази на търговията като цяло и индексите отстъпиха в унисон със щатския долар.

На Стария континент ситуацията се разви по сходен начин. Регионалният индекс Dow Jones Sroxx 600 отстъпи с 1,8 на сто за изминалата седмица и бенчмаркът се понижи до 204,47 пункта.

Като цяло търговията в Европа премина с по-голяма активност, тъй като имаше по-голям брой новини и сигнали, които се отразиха на пазарите. През седмицата Световната банка обяви, че рецесията ще бъде по-дълга и тежка отколкото се е очаквало, а ЕЦБ даде ясен сигнал, че повече няма да понижава лихвения процент в еврозоната.

Всичко това доведе до седмични понижения на основните индекси в 13 от 18-те борсови пазара в Западна Европа. Британският бенчмарк FTSE 100 отстъпи с 2,4 на сто, във Франция САС 40 изгуби 2,8 на сто, а немският DAX падна с 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още