IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно дъно за тримесечния LIBOR

Цената на междубанковото финансиране в долари падна под 0,6%

20:10 | 26.06.09 г.
Рекордно дъно за тримесечния LIBOR

Цената на тримесечните доларови заеми на лондонския междубанков пазар падна под 0,6%, което представлява рекордно дъно, съобщи Блумбърг.

В основата на спада на цената на кредитния ресурс стоят действията на централните банки за захранване на финансовия пазар със кеш и ясните сигнали, че лихвите ще останат на сегашните рекордно ниски нива.

Тримесечният LIBOR (London interbank offered rate), който е ценови измерител на паричен ресурс на стойност 360 трлн. долара, днес възлезе на 0,598% като само през октомври миналата година се покачи до рекордното ниво от 4,82 на сто, в резултат на фалита на Lehman Brothers.

На 24 юни Федералният резерв запази основната лихва в страната на ниво 0,25%, като Бернанке заяви, че сегашните лихвени нива ще се запазят «за продължителен период», а Европейската централна банка през седмицата кредитира финансовите институции в еврозоната с 442 млрд. евро за период от 1 година.

«Централните банки все още наводняват пазарите с кеш и това отслабва напрежението», заяви за Блумбърг Кристоф Рийгър от Commerzbank AG. «Все още обаче има липса на ликвидност, тъй като обемът междубанкови заеми е много нисък», каза още той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още