IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия осъди задочно Борис Березовски на 13 години затвор

Московски съд призна за виновен Березовски и съучастниците му в присвояването на 58 млн. рубли от АвтоВАЗ

16:22 | 26.06.09 г.
Русия осъди задочно Борис Березовски на 13 години затвор

Московски съд осъди днес задочно на 13 години затвор Борис Березовски, който живее в изгнание във Великобритания, като го призна за виновен в измама за близо 2 млн. долара на руския автомобилопроизводител АвтоВАЗ в началото на 90-те години на миналия век.

Березовски и съучастниците му са признати за виновни в присвояването на 58 млн. рубли (1,9 млн. долара), е съобщил председателят на съда в Красногорск Владимир Берзин пред Associated Press.

Делото е свързано с бизнес дейността на Березовски в началото на 90-те години, когато той е управлявал автомобилния дистрибутор ЛогоВАЗ. От обвинението казват, че заедно със съучастниците си Березовски е организирал сложна схема за измама на АвтоВАЗ с 20 хил. автомобила, след което е използвал постъпленията от тях за покупки на акции и недвижими имоти.

Бизнес партньорът на Березовски Юли Дубов е осъден на девет години лишаване от свобода.

Политически влиятелна фигура при управлението на бившия руски президент Борис Елцин, Березовски имаше разногласия с Владимир Путин скоро, след като Путин стана президент през 2000 г.

През 2003 г. получи политическо убежище във Великобритания.

През 2007 г. е осъден задочно за присвояването на милиони долари от националната авиокомпания Аерофлот през 90-те години и осъден на шест години затвор. Тогава прокуратурата искаше 9 години лишаване от свобода. Великобритания отхвърля исканията на Русия за неговата екстрадиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още