IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първото IPO в Китай за 2009 г. събра с 44% повече от очакваното

Фармацевтичната компания Guilin Sanjin Pharmaceutical привлече 133 млн. долара от продажбата на 46 млн. акции

15:44 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първото IPO в Китай за 2009 г. събра с 44% повече от очакваното

Първата компания, която осъществи първично публично предлагане (IPO) в Китай за тази година, е фармацевтичната Guilin Sanjin Pharmaceutical. Инвеститорите на борсата в Шанхай са презаписали 165 пъти предложените акции. В резултат на това компанията е набрала 44% повече средства от очакваното, предаде Bloomberg.

Guilin Sanjin Pharmaceutical е най-големият производител на билкови таблетки в Китай. Тя ще получи близо 911 млн. китайски юана, или 133 млн. долара, от продажбата на 46 млн. акции на единична цена от 19,8 юана. Ръководството очакваше приходи от 634 млн. юана.

Офертната цена от 19,8 юана е 33 пъти по-голяма от нетната печалба на компанията за 2008 г. Тя възлезе на 274 млн. юана, което е годишен ръст от 10%. Компанията очаква нейната печалба да се повиши до 316 млн. юана през тази година и до 369 млн. юана за следващата.

Фармацевтичната компания, основана през 1967 г., ще използва средствата за закупуването на нови производствени мощности и за построяването на склад и логистичен център. Guilin Sanjin Pharmaceutical произвежда традиционни китайски лекарства под формата на таблетки, спрейове и инжекции.

Китайската комисия за регулиране на фондовите пазари въведе забрана за нови първични публични предлагания през септември миналата година, когато борсата в Шанхай се срина с 60% за девет месеца.

Силният интерес на инвеститорите към IPO на Guilin Sanjin Pharmaceutical подчертава нуждата от нови емисии след изтичането на деветмесечния меморандум. Основният индекс на борсата в Китай Shanghai Composite се повиши с 61% от началото на тази година, което го нарежда сред трите най-печеливши в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още