IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ призовава за раздробяване на финансовата система

Финансова система вече е по-стабилна, но нейният огромен размер и сложна структура застрашават стабилността й

14:07 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ призовава за раздробяване на финансовата система

Големите финансови компании може да се окажат прекалено големи, за да са съвместими с усилията на регулаторните органи по света да поддържат стабилността на финансовата система, се казва в полугодишния финансов доклад на Английската централна банка, цитиран от MarketWatch.

Финансовите системи са станали твърде сложни и взаимосвързани през последните години, което затруднява силно проследяването и контрола на дейността им. Финансовата система на Великобритания не прави изключение от това правило, защото по-голямата част от активите на банковата система са в ръцете на малък брой банки.

Когато една банка стане прекалено голяма, за да фалира, ръководството й знае, че може да разчита на финансова помощ от държавата, и поведението му става нерационално. Това застрашава финансовата стабилност на страната, защото еквивалентът на банковите активи надхвърля четири пъти годишния брутен вътрешен продукт на Великобритания.

Поради това централната банка на страната призовава местните и международни финансови регулатори да ограничат размера и структурата на финансовата система. Това може да се постигне чрез въвеждането на по-високи капиталови изисквания за ликвидност в зависимост от рисковия профил на всяка банка.

Според Английската централна банка британските банки са по-стабилни в момента, отколкото са били преди шест месеца. Все пак рисковете, които могат да дестабилизират финансовата система, продължават да съществуват.

Финансовият министър на страната Алистър Дарлинг планира да въведе нов банков закон до края на тази година. Той ще засили ролята на британския финансов регулатор (FSA) в контрола на финансовата стабилност. В момента тази функция е възложена на централната банка на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още