IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия с недостиг на квалифицирани работници, ако не образова имигрантите

Според някои оценки децата на имигрантите ще съставляват до 40 на сто от младите хора, включващи се в работната сила, през 2032 г.

10:14 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия с недостиг на квалифицирани работници, ако не образова имигрантите

В Германия ще има остър недостиг на висококвалифицирани работници до 2020 г., ако страната не подобри системата си за интеграция и образование на децата на имигранти, показва проучване на Boston Consulting Group (BCG), цитирано от Ройтерс.

Застаряващото население и слабата интеграция на децата на имигрантите в немската образователна система ще доведат до включването на все по-намаляващ брой квалифицирани млади хора в работната сила.

Затова интеграцията на младите имигранти в образователната система на страната е изключително важна за бъдещето на немската икономика, твърди Кристиан Вейт, един от авторите на проучването.

Според оценки на BCG децата на имигрантите ще съставляват до 40 на сто от младите хора, включващи се в работната сила, през 2032 г. спрямо 24 на сто през 2005 г., което увеличава необходимостта от по-добрата им интеграция.

Около 80 хил. имигранти се включват всяка година в работната сила на страната, без да имат необходимата квалификация. Така, според доклада, може да се стигне до икономическа ситуация, при която да има масова безработица сред неквалифицираните работници и в същото време недостиг на квалифицирани служители.

В Германия живеят около 2,7 млн. имигранти от турски произход, което ги прави най-голямата имигрантска група в страната. Голяма част от тях живеят в затворени общности, където почти не се говори немски.

През последните години има и приток от имигранти от източноевропейските страни въпреки някои ограничения на пазара на работна ръка.

В същото време през последните няколко години проучвания разкриха, че стандартите в немските училища могат да се определят като едва средни спрямо тези в други страни. В частност изследванията показват, че държавата не осигурява еднакви възможности за образование за имигрантите.

По оценки на BCG децата на имигрантите представляват 20 на сто от учениците в основното училище, но едва 4 на сто от тези в гимназиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още