IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на борсите в САЩ начело с потребителските компании

Основните борсови индекси се повишиха с повече от 2%

23:32 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на борсите в САЩ начело с потребителските компании

Компаниите от потребителския и жилищния сектор ускориха ралито на щатските индекси в четвъртък. Сесията започна с понижения, предизвикани от изненадващото увеличение на новите молби за помощи при безработица.

Лошият ефект от новината за заетостта бе частично неутрализиран от окончателните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за първите три месеца на годината. Те показаха по-слаб спад на икономиката с 5,5% на тримесечна база.

Броят на трайно безработните лица в САЩ нараства до 6,74 млн. души, което е лош знак за покупателната способност на домакинствата в бъдеще. Новите молби за социални помощи при безработица са се увеличили неочаквано с 15 хил. до 627 хил. души за седмицата до 20 юни.

Компаниите в САЩ продължават да съкращават служители в желанието си да се преструктурират и адаптират към новата икономическа реалност. Един от най-големите производители на продукти за лична хигиена Kimberly-Clark планира да съкрати още 1600 от своите служители през тази година, предаде Bloomberg.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA се повиши с 2,1% до 8472,4 пункта в края на сесията. По този начин той прекъсна негативната серия от предишните четири борсови сесии.

По-широкият S&P 500 се увеличи с 2,1% до 920,26 пункта. Индексът, обединяваш компаниите на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, също се повиши с 2,1% до 1829,54 пункта.

Най-силно напреднаха акциите на компаниите от потребителския сектор, начело с веригите за търговия на дребно и строителните компании. Изключение направиха книжата на производителя на спортно облекло Nike, които поевтиняха с 3,3% до 51,28 долара за акция на борсата в Ню Йорк.

Нетната печалба на компанията намалява от 1,9 до 1,5 млрд. долара за фискалната година до 31 март. Новите поръчки за спортни обувки и дрехи намаляват с 12% на годишна база за периода юни-ноември 2009 г.

Пазарите изпитаха облекчение от успешния завършек на аукциона на седемгодишни държавни ценни книжа на стойност 27 млрд. долара. Интересът на инвеститорите към новите държавни облигации доведе до нарастване на тяхната цена и понижение на доходността.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке успя да защити спешните мерки, които ръководената от него институция е предприела, за да спаси инвестиционната банка Merrill Lynch. Те доведоха до сливането на Merrill Lynch с най-голямата банка в САЩ Bank of America.

По този начин Бен Бернанке увеличи шансовете си да остане на поста председател на Федералния резерв и през следващата година.

Акциите на застрахователния гигант AIG поскъпнаха с 2,8% до 1,46 долара за акция след новината, че компанията ще намали своя дълг към Централната банка на САЩ с 25 млрд. долара. За тази цел AIG ще прехвърли своя дял в двете си най-големи презокеански животозастрахователни компании на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още