IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota иска да бъде лидер на пазара на зелени автомобили

Ръководството очаква загуба от 550 млрд. йени за текущата фискална година

20:04 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Toyota иска да бъде лидер на пазара на зелени автомобили

Японската компания Toyota, която е най-големият производител на автомобили в света, възнамерява да разработи нов, по-добър модел автомобил, който се задвижва с водородна горивна клетка до 2015 година.

Ръководството на Toyota обеща на своите акционери, че ще подобри печалбата и ефективността чрез намаляване на себестойността на продукцията. Компанията иска да засили и позицията си на пазара на зелени автомобили.

Автомобилите с водородни горивни клетки се считат за едни от най-обещаващите зелени автомобили, защото работят на водород и отделят само вода. Високите цени на технологията са основен проблем за тяхното масово производство на този етап.

Toyota, която е един от лидерите на този перспективен пазар, произвежда и продава на лизинг превозни средства с водороден двигател предимно на правителства и корпоративни клиенти.

През май Toyota отчете първата си загуба за последните 59 години за фискалната година, приключила на 31 март. Свиването на покупките на автомобили, както и поскъпването на йената са основните фактори за отрицателния финансов резултат.

Компанията възнамерява да намали своите разходи с 800 млрд. японски йени през текущата фискална година, за да се адаптира към новата икономическа обстановка, пише Wall Street Journal.

Въпреки оптимизациите ръководството очаква загуба от 550 млрд. йени за текущата фискална година, което е повече от 437-те млрд. йени загуба за изтеклата фискална година.

Новият изпълнителен директор на Toyota бе назначен официално през тази седмица. Той се нарича Акийо Тойода и е потомък на фамилията Тойода, която основава компанията през 1937 г.

Акциите на Toyota поскъпват с 1.5% до 77,18 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията се е увеличила с близо 18% до 121 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още