IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси се колебаят след данните за БВП

Инвеститорите претеглят смесените данни за неочаквания ръст на седмичните молби за помощи при безработица и възходящата ревизия на БВП за първото тримесечие

18:19 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси се колебаят след данните за БВП

Щатските индекси започнаха днешната сесия с понижения след неочакваното увеличение на броя на лицата, подали молба за социални помощи при безработица. Броят на трайно безработните лица достигна 6,74 млн. души, което напомни на инвеститорите, че пазарът на труда все още не се е стабилизирал.

Малко по-късно обаче, поскъпването на книжата на транспортните и технологичните компании изведе и трите индекса на положителна територия. Индексът на 30-те на-големи компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA напредва с 0,5% до 8344,75 пункта за първите деветдесет минути от търговията.

По-широкият S&P 500 добавя 0,7% до 907,54 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се увеличава с 1,1% до 1810,57 пункта. Индексите смениха посоката на своето движение благодарение на окончателните данни на Министерството на търговията в САЩ за растежа на икономиката през първото тримесечие.

Те показаха, че брутният вътрешен продукт намалява с 5,5% на тримесечна база, което се оказа по-малко от предварителната оценка за 5,7-процентен спад. Ревизираните данни показаха, че бизнесът е съкратил запасите в по-малка степен, а вносът е паднал с по-бърз темп от предишната оценка.

Добрата новина за по-слабия спад на икономиката бе помрачена от данните, че броят на американците, които за първи път са подали молба за обезщетение при безработица, се е увеличил изненадващо за последната седмица. Той достига 627 хил. души за седемте дни до 20 юни спрямо 612 хил. за седмицата преди това.

Пазарните анализатори очакваха спад до 602 хил. души спрямо първоначално обявените за предишната седмица 608 хил. души.

Книжата на най-голямата по размера на своите депозити американска банка Bank of America поевтиняват с 2% до 12,08 долара за акция. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства днес през Конгреса за сделката между Merrill Lynch и Bank of Americа, която доведе до сливането на двете финансови компании.

Бен Бернаке ще трябва да отговори на въпросите на Конгреса, след като се появиха слухове, че Федералният резерв в оказал натиск върху ръководството на Bank of Americа, за да може да се осъществи сделката. Той успява да отблъсне обвиненията чрез своите показания, предаде Ройтерс.

Акциите на производителя на спортно облекло Nike поевтиняват с 4,7% до 50,55 долара на Нюйоркската борса. Днес стана ясно, че печалбата на компанията намалява с 21% за фискалната година, приключила на 31 март. Пазарната капитализация на Nike намалява с 0,9% от началото на годината до 24,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още