IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром ще инвестира 2,5 млрд. долара в Нигерия

Руският енергиен гигант ще създаде смесено дружество за строеж на рафинерии, тръбопроводи и добив на газ в страната

16:11 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром ще инвестира 2,5 млрд. долара в Нигерия

Руската енергийна компания Газпром подписа споразумение с нигерийската държавна компания NNPC за инвестиция на стойност 2,5 млрд. долара в африканската страна.

Проектът е за създаване на смесено дружество за строеж на тръбопроводи, рафинерии и добив на газ в Нигерия, съобщава ВВС. Компанията ще носи името Nigaz.

Според анализатори с този ход Русия може да си осигури още по-голяма роля в доставките на природен газ за Европа. Очаква се руската държава да се ангажира още по-активно и със строежа на трансафрикански тръбопровод за транспортиране на газ към Европа.

Споразумението за инвестиране е подписано лично от руския президент Дмитрий Медведев, който е на четиридневна визита в Африка.

Възможно е намеренията на Русия да стигнат още по-надалеч, става ясно от думите на шефа на руската компания Росатом. Според него с това споразумение се поставят основите за изграждане на ядрени реактори в Нигерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 25.06.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още