IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Убедителният ръст на азиатските пазари продължава

Акциите на добивните, технологичните и финансовите компании в региона поскъпнаха най-силно

12:35 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Убедителният ръст на азиатските пазари продължава

Убедителният ръст на азиатските фондови пазари продължи за втори ден, начело с борсите в Токио, Хонконг и Южна Корея. Акциите на добивните и технологичните компании в региона поскъпнаха най-силно, след като поръчките на дълготрайни стоки в САЩ регистрираха силно увеличение за втори пореден месец през май. 

Нарастването на поръчките за производство на трайни стоки в САЩ е рекордно високо за последното десетилетие и загатва, че активността в сектора може да се засили значително през следващите месеци.

Финансовите компании също застанаха в отбора на печелившите, след като ръководството на Федералния резерв запази основната лихва на ниво от 0,25%. Те допринесоха в най-голяма степен за днешното увеличение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific с 1% до 101,82 пункта.

Председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че рецесията в САЩ е започнала да отслабва и ново разхлабване на паричната политика е излишно на този етап. В Япония Nikkei 225 напредна с 2,1% до 9796,08 пункта, а по-широкият Topix добави 1,9% до 919,77 пункта. Hang Seng добави 2,1% до 18275,03 пункта на борсата в Хонконг.

Борсата в Южна Корея отчете най-силен скок, след като правителството на страната повиши своята прогноза за икономиката. То очаква брутния вътрешен продукт да се свие с 1,5% през 2009 г., което е по-малък спад в сравнение с предишните 2%. Корейският индекс KRX 100 се повиши с 2,2% до 2877,8 пункта в края на днешната сесия.

Китайските индекси завършиха почти без промяна след вчерашните повишения. Индексът на сините чипове CSI 300 се понижи с 0,1% до 3117,92 пункта. Публикации в пресата днес разкриха, че управляващата Комунистическа партия може да увеличи покупките си на злато, други метали и енергийни суровини за сметка на долара и американките ценни книжа.

Тихоокеанските пазари също продължиха своя възход. В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,3% до 3856 пункта, след като индексът на водещите индикатори нарасна за трети пореден месец. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква икономиката на страната да се свие с 0,4% през тази година и да отчете ръст от 1,2% през следващата.

Експертите на Международния валутен фонд очакват още по-силен ръст на австралийската икономика от 1,5% през 2010 г., предаде Bloomberg.

Основният борсов индекс в Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 1,1% до 2770,66 пункта днес. Отрицателното салдо по текущата сметка на страната намалява чувствително през първото тримесечие и достига 1,25 млрд. новозеландски долара. За това допринася спада на вноса, както и намаляването на печалбите на чуждестранните компании, опериращи в страната.

Финансовият министър на Нова Зеландия заяви миналата седмица, че иска икономическия растеж на страната да бъде подхранен от нарастването на износа, а не от потребителките разходи, чуждестранното кредитиране или фискалните стимули на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още