IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай продължава да увеличава петролните си активи в чужбина

China Petrochemical е постигнала споразумение за закупуването на Addax Petroleum за 7,3 млрд. долара

20:13 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай продължава да увеличава петролните си активи в чужбина

Китайската компания China Petrochemical Corp. е постигнала споразумение за закупуването на Addax Petroleum за 8,3 млрд. канадски долара (7,3 млрд. щатски долара). Това е най-голямото придобиване, реализирано от Китай в чужбина, и ще донесе на компанията петролни резерви в Ирак и Западна Африка, съобщи Bloomberg.

Китайската компания, която е втора по големина в сектора в страната и е известна като Sinopec Group, ще плати по 52,80 канадски долара в брой за акция на базираната в Женева Addax. Това е с 47 на сто повече от цената на затваряне на акциите на Addax на борсата в Торонто на 5 юни – денят, преди да бъде обявено, че се водят преговори за придобиване.

Със закупуването на Addax, Sinopec Group получава 42,5 млн. барела доказани и прогнозирани резерви в населените с кюрди райони на Ирак, където началото на износа на петрол по-рано този месец предизвика голям интерес за придобивания.

От декември насам Китай е инвестирал 5,4 млрд. долара за петролни активи в Сингапур, Сирия и Казахстан.

Сделката за Addax е втората този месец, която се отнася за активи в кюрдските територии в Ирак. На 9 юни Heritage Oil постигна споразумение за закупуването на турската Genel Energy International за 2,52 млрд. долара.

Addax съобщи на1 юни, че е започнал износ на петрол от Кюрдистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още