IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на биотехнологичния гигант Monsanto намалява с 14%

Компанията може да съкрати около 4% от работната си сила през тази година

17:08 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на биотехнологичния гигант Monsanto намалява с 14%

Най-голямата биотехнологична компания в света - Monsanto, съобщи, че ще съкрати около 4% от своята работна сила през тази година. Печалбата за последното фискално тримесечие намалява с 14%, което принуждава компанията да преструктурира своята дейност, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба намалява до 694 млн. долара, или 1,25 долара на акция, за тримесечието, приключило на 31 май. Положителният финансов резултат е възлизал на 811 млн. долара, или 1,45 долара на акция, за същия период на миналата година.

Лошото време и засилената конкуренция от страна на китайските компании са основните причина за влошаването на резултатите от дейността. В резултат на това 900 служители на Monsanto може да загубят своите работни места.

Приходите намаляват с 11% на годишна база до 3,16 млрд. долара. Брутният марж на печалбата обаче се увеличава до 58% от 55,6% за предишното тримесечие.

Компанията възнамерява да отдели производството на хербициди в ново звено. Преструктурирането ще даде яснота и предсказуемост на операциите и ще постави фокуса върху производството на семена.

Monsanto разчита на биотехнологичните изследвания, за да запази пазарния си дял на фона на повишената конкуренция. Тя е най-големият производител на семена в света.

Акциите на Monsanto поскъпват с 2,6% до 81,42 долара за брой в началото на днешната сесия на Нюйоркската борса. От началото на тази година компанията е увеличила пазарната си капитализация с над 15% до 44,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още