IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна обяви, че е близо до получаване на парите за руския газ

Очаква се МВФ да отпусне 4 млрд. долара за заплащане на газовите доставки от Русия

19:39 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви, че е близо до получаване на парите за руския газ

Посланикът на Украйна в Европейския съюз обяви, че страната му би трябвало да получи заем от 4 млрд. долара от Международния валутен фонд в рамките на няколко дни. Целта на кредита е да бъдат заплатени газовите доставки от Русия.

Държавната енергийна компания на Украйна НАК Нафтогаз обяви преди седмица, че се водят преговори с ЕС за подпомагане на процеса по получаване на кредит от световните финансови институции, припомня Bloomnerg.

Миналата година МВФ отпусна 16,4 млрд. долара за подпомагане на финансовата система и икономиката на Украйна. Сега страната има нужда от още средства, за да може да осъществява плащанията по доставките на газ.

През януари Русия и Украйна влязоха в остър конфликт относно цената на газа, която остави поне 20 държави в Европа без руски газови доставки за период от две седмици. Сред засегнатите беше и България.

Въпреки постигнатото тогава споразумение, по-рано този месец премиерът на Русия Виктор Путин заяви, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара, за да може да погаси задълженията си и заплаши, че доствките могат да спрат в случай на забавяне или неплащане.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още