IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефовете в САЩ мислят, че кризата отминава, но продължават да уволняват

Перспективите стават по-благоприятни, но въпреки това компаниите планират нови съкращения и свиване на разходите

18:35 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефовете в САЩ мислят, че кризата отминава, но продължават да уволняват

Шефове на американски компании смятат, че положението в икономиката започва да се подобряват и песимизма им намалява. Въпреки това обаче те планират да осъществят още съкращения и свиване на разходите, показва изследването Business Roundtable, съобщава CNBC.

Проучването се извършва всяко тримесечие, като въз основа на него се формира т.нар. Индекс на очакванията на изпълнителните директори. Стойността на показателя се повишава до 18,5 пункта през второто тримесечие на годината, след като през първите три месеца нивото му възлезе на рекордно ниските минус 5 пункта.

Въпреки повишението обаче, показателят остава на третото най-ниско ниво в историята. Стойността му е и далеч от границата от 50 пункта, която разграничава очакванията за икономически спад от тези за възход.

„Това, което наблюдаваме, е настроение, че вече не се намираме в състояние на свободно падане. Сигналите изглеждат по-малко негативни, отколкото бяха през предишното тримесечие, но никой още не е готов да обяви, че отново започва да наема служители, за да се върне към растеж“, коментира Иван Зайденберг, председател на борда на директорите на Business Roundtable.

Ръководителите на компании планират съкращаване на разходите и през следващите шест месеца, показва изследването. Според него, 51 на сто от фирмите планират свиване на разходите, а 49 на сто – нови съкращения. 46 на сто пък очакват понижаване на заплатите.

Прогнозите на анкетираните са, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие с 2,1 на сто през 2009 година, което показва влошаване на прогнозата от миналото тримесечие. Тогава очакванията бяха за свиване на икономиката с 1,9 на сто.

Компаниите, попадащи в изследването на Business Roundtable, заедно имат почти 10 млн. служители и генерират годишни приходи от над 5 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още