IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси отстъпиха след данните за жилищния сектор*

Борсовите индекси се изтеглиха на отрицателна територия, след като данните за жилищния сектор се оказаха по-лоши от очакваното

20:04 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси отстъпиха след данните за жилищния сектор*

След като стартираха днешната сесия с повишения, щатските борсови индекси смениха посоката на своето движение и се понижават с около половин процент в ранните часове на търговията. Щатските борси завършиха вчерашната сесия със силни спадове, които надхвърлиха загубата на индексите за миналата седмица.

Инвеститорите реагираха негативно на най-новите данни за пазара на недвижими имоти в САЩ. Те показаха по-малък от очакваното ръст на продажбите на съществуващи жилища през май.

Индексът на цените на имотите намалява с 6,8% на годишна база през април, а сделките за продажба се сключват на нива, които са със 16,8% по-ниски в сравнение с май 2008 година.

В средата на борсовата сесия считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite отстъпва с 0,1 на сто до 1 764,38 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 пък се повишава с 0,2 на сто до 895,53 пункта.

Индексът на 30-те най-големи компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижава с 0,2% до 8324,50 пункта. За спада в най-голяма степен допринася Boeing, чиито акции губят близо 8,4% до 42,99 долара за акция. Причина за това стана отмяната на първия полет на новия модел Boeing 787 Dreamliner.

Пазарите очакват и решението на Комитета за парична политика към Федералния резерв, което ще бъде оповестено утре. Те се надяват да открият в него знаци, които да подскажат в каква посока ще поеме световната икономика през тази и следващата година.

Автомобилният сектор успява да се представи добре в началото на сесията, след като стана ясно, че американското правителство ще предостави нови заеми на Ford, Nissan и Tesla. Те са на обща стойност 25 млрд. долара и са предназначени за разработката на нови по-добри технологии. Акциите на Ford поскъпват с 2,6% до 5,5 долара на борсата в Ню Йорк.

Технологичната компания Apple официално потвърди, че нейният изпълнителен директор Стийв Джобс ще се завърне на своя пост след шестмесечно отсъствие по здравословни причини. Книжата на компанията поевтиняват с 2,6% до 133,7 долара за акция, въпреки новината, че новият модел на iPhone - 3GS, е продаден в над един милион екземпляра за три дни от пускането си в петък.

Щатският долар поевтиня, а доходността на американските ценни книжа намаля, след като Moody's потвърди своята оценка за инвестиционния рейтинг на американския дълг.

*Актуално към 20:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още