IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси потънаха с по 3% под тежестта на икономическите тревоги

Hang Seng се понижи с 2,9% и отчете най-ниската си стойност за последния месец

12:39 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси потънаха с по 3% под тежестта на икономическите тревоги

Всички фондови пазари в Азия завършиха днешната сесия със силни спадове, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific записа най-силното си понижение за последните шест седмици. Разпродажбите бяха най-масови в Хонконг, където основният борсов индекс Hang Seng загуби близо 3% от стойността си.

Новата по-мрачна икономическа прогноза на Световната банка задълбочи корекцията на азиатските борси, която започна през миналата седмица. Тогава MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5%, което е първия му седмичен спад от началото на май.

Високата пазарна оценка на включените в него компании, която стана 1,5 пъти по-голяма от нетната стойност на техните активи, стресна инвеститорите. Междувременно смесените икономически данни припомниха, че световната икономика все още страда от ефектите на финансовата криза.

MSCI Asia Pacific потъна с 2,3% днес, което е най-силният му спад, изразен в проценти, от 14 май досега, по данни на Bloomberg. Стойността му падна под психологическото ниво от 100 пункта, в резултат на което печалбата от петгодишното дъно на 9 март се ограничи до 41%.

На борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 2,9% до 17 538,37 пункта. Това е най-ниската стойност на борсовия измерител за последния месец. Китайският индекс Shanghai Composite завърши със спад от 0,1%, след като вчера се повиши с 1,6%. За това допринесоха спекулациите, че Централната банка на Китай ще намали своите изисквания за резервите на търговските банки.

Несигурността накара инвеститорите да продават акции и да потърсят японската йена и облигациите като убежище. В резултат на това йената поскъпна спрямо щатския долар и останалите основни валути. Това се отрази негативно на компаниите на борсата в Токио, където индексът на сините чипове Nikkei 225 изгуби 2,8% до 9549,61 пункта.

Спадът на тихоокеанските пазари също се задълбочи. Австралийският индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 3,1% до 3796,9 пункта, а в Нова Зеландия NZX FF 50 намаля с 1,2% до 2762,01 пункта. Добивните и финансовите компании се превърнаха от най-добре представящите се дружества през последните седмици в най-губещите.

Днешните понижения в Азия повториха спадовете в Европа и САЩ от понеделник, когато Световната банка разкри очакванията си за спада на икономиките на най-големите страни в света. Нейният икономически доклад разкри, че икономиката на САЩ и еврозоната може да се свие с 4,2% през тази година, а световната икономика с общо 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още