IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Anglo-American отхвърли офертата на Xstrata за сливане

Според британската компания предложението е абсолютно неприемливо и стратегически непривлекателно

10:10 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Anglo-American отхвърли офертата на Xstrata за сливане

Британският минен гигант Anglo-American е отхвърлил офертата за придобиване от страна на базирания в Швейцария конкурент Xstrata като „абсолютно неприемлива“, предаде ВВС.

Според Anglo предложението, в резултат на което можеше да бъде създадена третата по големина на пазарната капитализация в света минна група, е стратегически непривлекателно.

Според наблюдатели на сектора евентуално сливане би допринесло за спестяване на големи разходи. От Anglo обаче посочват, че настоящата им бизнес стратегия вече е предвидила „значителни спестявания“.

Сливане с Xstrata ще повлияе неблагоприятно на интересите на Anglo-American, поясняват още от британската компания решението си, посочвайки, че то ще има негативен ефект върху позициите й на пазарите на платина, желязна руда и диаманти.

Намаляващото търсене на метали вследствие на кризата силно засегна минните компании. Те имат проблеми и с набирането на средства заради затегнатото кредитиране. Това принуди миналата година Xstrata да оттегли офертата си за придобиване на конкурента Lonmin за 5 млрд. паунда.

Anglo-American от своя страна съкращава 19 хил. работни места тази година, след като печалбата й за 2008 г. се понижи с 29%.

Според източници, цитирани от Wall Street Journal, от Xstrata ще бъдат упорити в целта си за сливане а Anglo, като имат няколко възможности. Една от тях е да споделят с инвеститорите на Anglo повече подробности относно основната причина да търсят сливане, като по този начин ги убедят в предимствата му.

Някои от акционерите на Anglo вече са изразили одобрението си за евентуална сделка. „Смятаме, че сливането е много добра идея“, коментира Джеймс Латоре от Harbor International Fund, който притежава над 1% от Xstrata и близо 1% от Anglo. Той изтъква като довод, че и двете компании имат мини за въглища в Австралия и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още