IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регулацията няма да пропусне и пазара на деривати

Не е изключено да се създаде регулирана борса, на която да се извършват всички сделки с деривативни финансови инструменти

09:34 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Регулацията няма да пропусне и пазара на деривати

Ръководителите на два от най-големите регулаторни органи в САЩ отправиха към Конгреса предложение да поемат заедно надзора на пазара на деривативни финансови инструменти.

Именно този сегмент на финансовите пазари, чиито оборот вече надхвърля 592 трлн. долара, стана източник на проблемите, които порадиха световната финансова криза, предаде New York Times.

Американската комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC) иска да поеме контрола върху търговията с базирани върху ценни книжа деривати, в това число суаповете за защита от фалит (credit default swaps).

Останалите деривати, в това число базираните върху лихвени проценти и борсови търгувани стоки, може да се регулират от Комисията по търговията със стокови фючърси (CFTC).

Двата надзорни органа искат да получат власт, която да им позволява да предотвратяват и санкционират измамите, манипулациите и злоупотребите на този пазарен сегмент. Те искат да въведат по-строги изисквания за капитала, маржина и експозицията на търгуващите с деривативи.

Администрацията на президента Барак Обама планира да извърши мащабна реформа на финансовия сектор до края на тази година, по пример на президента Рузвелт след Великата депресия от 30-те години на миналия век.

Регулацията на пазара на деривативни финансови инструменти е твърде оскъдна в момента. Поради това някои от законотворците в САЩ настояват за създаването на регулирана борса, на която да се извършват всички сделки с подобни финансови инструменти.

В случай че деривативите действително започнат да се търгуват на регулиран пазар, те ще трябва да отговарят на по-стриктни изисквания за обезпечение и ливъридж. Това ще оскъпи търговията с тях и съответно ще се отрази на ликвидността им.

От друга страна обаче по този начин ще се ограничат спекулациите и поемането на неразумни рискове от страна на пазарите участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още