IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролният сектор свали щатските индекси

Цената на петрола падна до триседмичен минимум, основните индекси се понижиха с между 2 и 3 на сто

23:23 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролният сектор свали щатските индекси

Петролните компании бяха сред най-големите губещи по време на борсовата търговия в САЩ в понеделник, като последваха примера на търгуваните в Европа групи от сектора.

Секторът бе завладян от песимизъм след обявените прогнози на Световната банка за глобалната икономика за тази и следващата година, като очакванията са, че икономическият спад ще повлияе негативно на търсенето на енергийни продукти.

„Черното злато” завърши сесията на триседмичен минимум. Отчетеното дневно понижение възлезе на 4% до ниво от 66,93 долара за барел с доставка през юли. В понеделник беше последният срок за търговия с юлските контракти, като договорите за август също отбелязаха спад – до 67,50 долара за барел.

Американската търговия с акциите на Royal Dutch Shell приключи със спад от 4,86%, а книжата на Exxon Mobil Corp. поевтиняха с 2,5%.

Борсовият индекс Nasdaq Composite затвори с 3,35% надолу до 1766,1 пункта. S&P500 се понижи с 3,06% до 893,08 пункта, а Dow Jones Industrial Average падна с 2,35% до 8339,5 пункта.

Под натиск бяха поставени и финансовите акции, като тези на Bank of America поевтиняха с 9,7%. Големите банки помогнаха на индексите да се оттласнат от мартенските си дъна, но в последните седмици позициите им оказват съпротива за по-нататъшен растеж на фона на усилията на американското правителство на наложи по-строги регулации за финансовия сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още