IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Докладът на Световната банка потопи борсите в САЩ

Щатските индекси се понижават с повече от процент в началото на сесията, водени от петролните, енергийните и добивните компании

17:46 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Докладът на Световната банка потопи борсите в САЩ

Поредният икономически доклад на Световната банка стресна инвеститорите и понижи както цените на акциите на борсите в САЩ, така и тези на петрола, златото и други основни стоки. Успоредно с това интересът към щатската валута и държавните ценни книжа като средство за съхранение на стойността се повиши чувствително.

Индексът на 30-те най-големи компании на Нюйоркската фондова борса Dow Jones IA се понижава с 1,4% до 8418,36 пункта в първия час на търговията. В края на миналата седмица борсовият измерител прекъсна петседмичното си рали и отстъпи с 3,5% на седмична база.

По-широкият S&P 500 пада с 1,9% до 903,56 пункта, най-вече поради силните разпродажби в петролния, добивния и енергийния сектор. Най-силно се понижава технологичният Nasdaq Composite, който губи 2,4% до 1783,05 пункта.

Световната банка коригира надолу своята прогноза за световната икономика и вече очаква спад от 2,9% през тази година. Базираната във Вашингтон финансова институция очаква по-слаб растеж на брутния вътрешен продукт в развиващите се икономики и тежки последствия за Русия и страните от бившия социалистически лагер.

Цените на борсово търгуваните стоки, както и тези на суровините, поеха рязко надолу. През последните седмици те поскъпнаха значително, водени от спекулациите за скорошен край на икономическата криза. Цената на златото, среброто и медта се понижава, което се отразява най-лошо на компаниите от добивния и енергийния сектор.

Междувременно доходността на американските ценни книжа намалява, защото инвеститорите предпочетоха тяхната сигурност пред инвестицията в акции или стоки. Щатската валута напредва спрямо еврото и канадския долар, но поевтинява спрямо японската йена. Тази комбинация се наблюдава често в моменти, когато инвеститорите не са несигурни какви са реалните перспективи пред икономиката.

Пазарите пренебрегнаха изказването на известния инвеститор Джордж Сорос, който заяви, че най-тежката част от кризата е отминала. Според него финансовите пазари се нуждаят от наднационална регулация, защото разбирането, че могат да се саморегулират, е погрешно.

Курсът на щатската валута вероятно ще остане нестабилен през тази седмица, защото в четвъртък се очаква лихвеното решение и докладът на Комитета за парична политика към Федералния резерв. Анализаторите не очакват промяна в основната лихва, защото все още липсват ясни признаци за възстановяване на икономиката.

Акциите на технологичната компания Apple не направиха изключение и също поевтиняват, макар и по-слабо от книжата на други компании в сектора. Публикация в Wall Street Journal разкри, че изпълнителният директор на компанията Стив Джобс е претърпял успешна бъбречна трансплантация и може скоро да се върне на своя пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още