IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията в Русия застрашава икономиките на страните от бившия СССР

Паричните преводи към бившите съюзни републики ще намалеят за първи път за последните десет години

15:03 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в Русия застрашава икономиките на страните от бившия СССР

Икономиката на Русия се свива с по-бързи темпове от очакваното и това може да окаже тежък ефект върху страните от Общността на независимите държави (ОНД), в която участват 11 от 15-те държави от бившия Съветски съюз. Това става ясно от новата икономическа прогноза на Световната банка.

Резкият спад на индустриалното производство в Русия, растящата безработица и отливът на капитали от страната може да намалят брутния вътрешен продукт със 7,5% през тази година, предаде Bloomberg. Новата икономическа прогноза на Световната банка е доста по-лоша от тази, направена през март, която предвиждаше свиване на икономиката на Русия с 4,5% през тази година.

Спадът на руската икономика ще се отрази много негативно върху малките страни от региона, които разчитат на вноса на енергийни суровини и са силно обвързани в икономически план със своята по-голяма съседка. Брутният вътрешен продукт на Армения може да намалее с 6% през тази година, а този на Беларус и Молдова - съответно с 3,3% и 3%.

Брутният вътрешен продукт на Русия се сви с 9,8% на годишна база през първото тримесечие, което е най-силният спад за последните 15 години. Индустриалното производство на най-големия износител на енергия в света намаля с рекордните 17,1% на годишна база през май.

Министър-председателят на Русия Владимир Путин съобщи, че безработицата в страната е отчела ръст за първи път за последните 10 месеца през май. Продажбите на дребно отчитат най-силния си спад от 5,6% за последните близо десет години. Средното месечно заплащане намалява с 3,3% на годишна база през май, а реалният разполагаем доход - с 1,3%.

От доклада на Световната банка става още ясно, че паричните преводи към бившите републики от СССР ще намалеят за първи път за последните десет години и то с 25% на годишна база през 2009 г. Общо 92% от тези средства идват от Русия, което означава, че те ще продължават да намаляват.

Паричният поток към страните от ОНД падна до 3,2 млрд. долара през последното тримесечие на 2008 г. Това е спад от 1 млрд. долара в сравнение с предишните три месеца.

Страните от организацията имат предстоящи погашения по своя краткосрочен дълг на стойност над 280 млрд. долара през 2009 г. Единствено Русия разполага с достатъчно средства, с които да поеме задълженията към своите кредитори. Това се дължи на излишъка по валутната сметка, който е третият по големина след този на Китай и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още