IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Правителствата не могат да си позволят да натрупат още дългове

Пазарите и потребителите трябва да бъдат убедени, че правителствата ще възстановят нормалната бюджетна ситуация

12:12 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Правителствата не могат да си позволят да натрупат още дългове

Правителствата, които взеха на заем милиарди за борба с кризата, не могат да си позволят да натрупат повече дългове и трябва да започнат да намаляват бюджетните си дефицити, предупреди ръководителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

Огромните вливания на средства в икономиките чрез правителствени пакети стимули са били адекватен отговор на кризата, но държавите трябва да си върнат контрола върху публичните финанси възможно най-скоро, е заявил Трише.

„Обстоятелствата в момента са извънредни“, коментира шефът на ЕЦБ, добавяйки, че пазарите и потребителите трябва да бъдат убедени, че правителствата ще възстановят нормалната бюджетна ситуация.

По думите му съществува съгласие в широк мащаб, че икономиката ще покаже ясни сигнали на възстановяване до 2010 г., ако бъдат предприети подходящите мерки, които се състоят в постепенно възстановяване на баланса.

Безпрецедентните действия на ЕЦБ за наливане на неограничени по размери кредити са възстановили доверието на капиталовите пазари и те са се върнали към състоянието си от преди фалита на банката Lehman Brothers, шокът от който буквално ги е парализирал, е казал още Трише.

Той за пореден път е призовал за ревизиране на правилата, поддържащи световната икономика. По думите му кризата е разкрила нестабилността на финансовата система, която е насърчавала краткосрочните решения и е усилвала цикличността на икономиката. Непростимо би било да се стартира в същата степен на нестабилност, смята Трише.

Той е подчертал подкрепата си за решението на европейските лидери да увеличат финансовия контрол.
По думите му като ръководител на ЕЦБ той щял да бъде способен да ръководи новия Европейски съвет за системния риск, който ще наблюдава стабилността на европейската финансова система. Председателят на ЕЦБ обаче е отказал да коментира дали наистина ще ръководи съвета.

Великобритания и националните банкови и застрахователни регулатори в отделните страни в ЕС се противопоставят на идеята ЕЦБ да председателства съвета, тъй като това ще даде на банката твърде много власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още