IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредното обединение в добивния сектор - Xstrata и Anglo American

Сливането на двете компании ще създаде световен лидер в добива на базови метали и платина

11:31 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поредното обединение в добивния сектор - Xstrata и Anglo American

Двата гиганта в световната добивна индустрия – Xstrata и Anglo American, може да се обединят съвсем скоро. Това ще прекрои отново картата на световната минна индустрия, която вече стана свидетел на обединението на две от трите най-големи компании.

Базираната в Швейцария Xstrata е отправила официално предложение за покупка до Борда на директорите на своя конкурент Anglo American този уикенд, съобщи New York Times.

В началото на този месец стана ясно, че английската BHP Billiton, която е най-голямата добивна компания в света, ще създаде съвместно бизнес звено с третата по големина компания Rio Tinto. То ще поеме дейностите по добива на желязна руда в Западна Австралия и ще спести на двете компании над 10 млрд. долара разходи.

Добивната индустрия бе силно засегната от икономическата криза. Обединението на компаниите е начин за съкращаване на разходите и оптимизиране на дейността. При подобни операции акционерите на двете дружества се отказват от своите дялове, за да получат книжа в новата компания.

Обединението ще донесе значителна полза на двете компании, смятат от Xstrata, защото ще им помогне да разнообразят дейността си и да покрият повече стоки и географски ширини. По този начин те ще могат да поддържат висока финансова стабилност и бъдещ растеж.

Базираната в Лондон Anglo American също е потвърдила офертата, но и двете компании са предупредили, че крайно решение за сключване на сделката все още не е взето.

Според анализатори на Citigroup сливането на двете компании ще създаде световен лидер в добива на базови метали, каквито за медта, цинка и никела. Компанията ще се превърне в абсолютен лидер в производството на платина и ще заеме пето място в производството на желязо.

Двете компании са доста сходни като пазарен дял и обхват на дейността. Пазарната капитализация на Anglo American възлиза на около 21,4 млрд. паунда, докато тази на Xstrata е 20,1 млрд. паунда. И двете компании се търгуват на Лондонската фондова борса.

Акциите на Xstrata поевтиняват с 1,4% до 671,60 паунда на фондовата борса в Лондон, а тези на Anglo American поскъпват с близо 10% до 1 782 паунда. През последните 12 месеца Xstrata е изгубила над 80% от пазарната си капитализация, а Anglo American близо 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още