IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три банки фалираха в САЩ, броят им от началото на годината става 40

Броят затворени банки тази година е най-голям от 1993 г. насам

12:31 | 20.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Три банки фалираха в САЩ, броят им от началото на годината става 40

Три щатски банки с общи активи от 1,5 млрд. долара станаха поредните жертви на кризата, след като бяха затворени от щатските регулаторни органи, съобщи Bloomberg. С тях броят на затворените тази година в САЩ банки достигна 40.

Затворените банки са Southern Community bank във Файетвил, щата Джорджия, Cooperative Bank в Уилмингтън, Северна Каролина., и First National Bank в Антъни, Канзас.

Депозити на Southern Community за 307 млн. долара са били закупени от United Community Bank, също базирана в Джорджия, а повечето от депозитите на Cooperative Bank на обща стойност 774 млн. долара - от First Bank, Северна Каролина. Bank of Kansas е придобила депозитите на First National Bank в размер на 142,5 млн. долара.

Общо банките купувачи придобиват активи за 1,47 млрд. долара.

Броят затворени банки тази година е най-голям от 1993 г. насам. Причината за многото банкови фалити са растящите просрочия по ипотеки и други заеми заради загубата на работни места. В над една четвърт от щатите нивото на безработица е по-високо от 10 на сто.

Новите затваряния на банки ще струват на регулатора Федерална корпорация за депозитно застраховане (FDIC) 363 млн. долара за застраховки на депозити. Резервите на регулатора през първото тримесечие са намалели с 25 на сто на годишна база до 13 млрд. долара, което е най-ниско ниво от септември 1993 г.

Анализатори очакват до 1000 щатски банки да фалират през следващите три до пет години заради загуби, свързани със заеми за търговски имоти. По оценки на FDIC затварянията на банки ще струват на регулатора 70 млрд. долара до 2013 г.

От FDIC класифицираха като проблемни 305 банки през първото тримесечие, което е с 21 на сто повече спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г.

FDIC осигурява депозити в 8246 финансови институции с активи за 13,5 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още