IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна до 69 долара

От началото на тази седмица черното злато е поевтиняло с 3,8%, но от началото на годината цената се е увеличила с 55%

22:50 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна до 69 долара

Цената на петрола падна с повече от 2 долара в края на днешната сесия, след като опасенията на инвеститорите, че потреблението ще остане слабо за известно време, взеха превес.

Черното злато удвои своята цена в рамките на последните три месеца. Тя достигна най-високото за тази година ниво от 73,23 долара за барел на 11 юни.

Запасите от бензин в САЩ се увеличиха с рекордните за тази година 3,4 млн. барела до 205 млн. барела за миналата седмица. В същото време дневното потребление на моторното гориво намалява с 6% на годишна база.

Петролните рафинерии в САЩ вече работят на 85,9% от своя капацитет. Това е по-малко в сравнение с 89-те процента по същото време на миналата година, предаде Bloomberg.

През по-голямата част от днешната сесия цената на петрола се покачваше, водена от новините за размириците в Нигерия. Te доведоха до атака над петролопровод на Shell в страната по-рано през седмицата.

Американският суров петрол поскъпваше с близо 1 долар, или 1,3%, до над 72 долара за барел. За това допринесоха и надеждите на инвеститорите, че забавянето на икономическия спад неминуемо ще доведе след себе си по-голямо потребление на енергия.

В края на сесията обаче петролните фючърси с доставка през юли поевтиняха с 2,07 долара, или 2,9%, до 69,30 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Тяхната цена е била под нивото от 70 долара за последно на 8 юни.

От началото на тази седмица черното злато е поевтиняло с 3,8%, но от началото на годината цената се е увеличила с 55%.

Търговията с юлските петролни фючърси изтича в началото на следващата седмица. По-активно търгуваните петролни контракти с доставка през август също поевтиняха силно и загубиха 1,9 долара до 70,01 долара за барел.

Брентът поевтиня с 1,77 долара, или 2,5%, до 69,29 долара за барел на борсата в Лондон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още