IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата донесе значителен спад на азиатските борси

Японският индекс Nikkei 225 загуби 3,5% на седмична база и регистрира най-лошото си представяне от началото на март

12:43 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата донесе значителен спад на азиатските борси

Петъчната сесия завърши позитивно за повечето азиатски борси, но за сметка на това седмицата им донесе значителни загуби. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете първата си загуба за последните пет седмици.

Това не е изненадващо, след като силното рали направи пазарната оценка на компаниите в състава му 1,5 пъти по-висока от нетната стойност на техните активи към края на миналата седмица.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на десет азиатски страни плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 3,7% спрямо миналия петък. Той успя да компенсира малка част от загубите, натрупани през предишните сесии, след като днес се повиши с 0,7% до 101,3 пункта.

По-голямата част от индексите в региона завършиха сесията на положителна територия, подкрепени от добрите данни за икономиката на САЩ. За повишението допринесоха най-много суровинните и енергийни компании, след новото поскъпване на петрола и металите.

В рамките на седмицата обаче единствено индексите в Китай и Сингапур успяват да регистрират ръст. Позитивните настроения на борсата в Шанхай издигнаха Shanghai Composite до десетмесечен връх в края на днешната сесия.

Китайският индекс се повиши с 0,9% до 2880,49 пункта, което е най-високото му ниво на затваряне от 24 юли миналата година. В рамките на последната седмица индексът се е увеличил с 5%.

Още по-силно напредна индексът на сините чипове в Китай CSI 300, който добави 6% за седмицата и 0,7% за деня. Световната банка повиши своята прогноза за китайката икономика в четвъртък и вече очаква ръст от 7,2% за 2009 г.

Седмицата донесе големи загуби за фондовите пазари в Хонконг и Индия, където основните индекси загубиха над 5% за последните 5 борсови сесии. Hang Seng отстъпва с 5,1% спрямо миналия петък, а на борсата в Мумбай индексът на сините чипове BSE Sensex 30, както и по-широкият BSE 500, губят близо 6% на стойността си на седмична база.

Инвеститорите на японската фондова борса също се отдръпнаха, в резултат на което Nikkei 225, както и по-широкият Topix, се понижиха с над 3 на сто за седмицата. Това е най-лошото седмично представяне на Nikkei 225 от началото на март, когато започна стремителното рали на повечето световни борси.

Миналата седмица Nikkei 225 се повиши до осеммесечен максимум и прескочи психологическото ниво от 10 хил. пункта. Ето защо последвалото понижение от 3,5% за изминалите пет сесии не е изненадващо. Търговията на борсата в Токио вероятно ще продължи да се консолидира до средата на юли, когато компаниите ще започнат да публикуват своите финансови резултати.

В рамките на деня и двата водещи японски индекса добавиха по 0,9%, подкрепени от поевтиняването на японската йена. Тя достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар и еврото за последните три дни, което е добра новина за местните износители.

Индексите в тихоокеанския регион също регистрираха негативна седмица. Австралийският S&P/ASX 200 добави скромните 0,2% до края на днешната сесия, но отчете спад от 4% на седмична база.

Седмичната загуба на новозеландският NZX 50 FF е по-малка и възлезе на 0,9%. По време на петъчната сесия борсовият измерител се понижи с половин процент, воден от разпродажбите в жилищния и комуникационния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още