IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британци се разбунтуваха срещу наемането на българи и румънци

Местните признават, че в миналото не искали да вършат тежката и ниско платена селскостопанска работа, но сега времената били други

10:56 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британци се разбунтуваха срещу наемането на българи и румънци

Жителите на градчето британското градче Рангъл (Wrangle – от английски караница, кавга, свада) в графство Линкълншир протестират срещу решението на местна селскостопанска фирма да предложи 240 работни места за българи и румънци в условията на растяща безработица в района, пише Daily Express.

В областта вече има около 12 хил. сезонни селскостопански работници, главно от Португалия и Полша, а местната безработица е достигнала 12-годишен връх.

„Не съм против идването на чуждестранни работници, но колко още може да приеме градът? Пукаме се по шевовете“, заявява местната жителка Аманда Томас.

Според безработния Анди Пиърсън градът не се нуждае от чуждестранни работници. Той признава, че в миналото много местни хора не са искали да вършат тежката и не много добре платена селскостопанска работа и затова всички фермери са започнали да наемат чужденци. Сега обаче времената са се променили и ако работодателите са били предложили тези работни места на местните жители, са щели да намерят кандидати, твърди той.

Компанията Staples, предизвикала недоволството, отглежда зеленчуци на площ от 9000 акра. Общинският съвет на близкия град Бостън е одобрил предложението на фирмата за наемане на студенти от Източна Европа по правителствената схема за сезонни работници в селското стопанство, след като нейният директор Върнън Рийд е заявил, че не може да разчита да намери достатъчно местни работници.

Схемата позволява на фермерите да наемат чуждестранни работници за срок до шест месеца по определена квота, която за цялата страна за тази година е 21 250 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още