IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арестуваха Алън Станфорд, измамил света с $8 млрд.

Шефът на поредната финансова пирамида, която рухна, се предаде на ФБР

09:58 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха Алън Станфорд, измамил света с $8 млрд.

ФБР арестува обвинения в измама за 8 милиарда долара бизнесмен Робърт Алън Станфорд, съобщиха световните информационни агенции. Тексаският милиардер, за когото имаше издадена заповед за арест, се е предал в четвъртък на агенти на ФБР в дома на сестра си в щата Вирджиния.

Още в петък Станфорд ще бъде изправен пред съдия.

След като му бъдат прочетени обвиненията в съда в Ричмънд, Вирджиния, Станфорд ще бъде преместен в Хюстън.

Банкерът и двама негови сътрудници са обвинени, че са измамили вложители от цял свят с 8 милиарда долара. Според обвинението концернът Stanford Financial Group изградил така наречената Система на снежната топка.

В продължение на години бизнесменът е обещавал високи печалби на клиентите си с на пръв поглед сигурни ценни книжа. Вместо това обаче влагал голяма част от парите в рискови ипотеки и финансови операции.

Център на неговата финансова империя беше карибският данъчен оазис Антигуа.

Около една трета от 8-те милиарда депозити в Stanford Investment Bank идват от вложители във Венецуела.

„Да падна мъртъв и да ида в ада, ако това е била Система на снежната топка“, мелодраматично обяви Станфорд в интервю през април.

Той е отхвърлил сравнението с мегааферата на милиардера от Ню Йорк Бърнард Мадоф и дори заплашил репортера, който говорил с него, съобщава Dnes.bg, позовавайки се на немската преса.

Преди да влезе в полезрението на ФБР, Станфорд живееше с размах и обичаше спектакъла. Едно от последните впечатляващи представления на милиардера беше миналия ноември.

Той осигури 20 милиона долара награден фонд за мача по крикет между Англия и Stanford Superstars.

Милиардерът кацна с хеликоптер на терена на Lord's Cricket Ground и свали 20-те милиона, поставени в кутия от плексиглас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още