IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър подкрепи плана на Обама ФЕД да стане върховен регулатор

Планът на Обама предвижда ФЕД да се превърне във върховен регулатор на всички финансови компании

19:15 | 18.06.09 г.
Гайтнър подкрепи плана на Обама ФЕД да стане върховен регулатор

Финансовият министър на САЩ Тимоти Гайтнър защити пред Сената предложението на администрацията на президента Барак Обама да бъдат разширени правомощията на Федералния резерв, съобщи Блумбърг.

Планът на Обама предвижда ФЕД да се превърне във върховен регулатор на всички финансови компании, при което да извършва мониторинг на най-големите и взаимосвързани банки с цел да предотвратява системен риск вбъдеще. Според плана, ФЕД ще може да надзирава дори хедж фондовете и фондовете за частен капитал (private equity firms).

На въпроси относно предишни провали на ФЕД като регулаторен орган, както и относно потенциални конфликти със задълженията му във връзка с монетарната политика, Гайтнър заяви, че ФЕД е най-добре позициониран да наблюдава най-големите финансови компании. Освен това според него планът на Обама дава на Федералния резерв само «умерана допълнителна власт», а повечето централни банки в света имат отговорност да следят за системен риск.

Според председателя на банковия комитет към Сената Кристофър Дод и републиканецът Ричард Шелби, системата на ФЕД със нейната разпокъсаност на отделни регионални надзорни банки, ще бъде неефективна, надзиравайки компаниите, които са «твърде големи, за да фалират».

От своя страна Гайтнър заяви, че ФЕД има най-доброто познание и усет за пазарите и икономиката от всеки друг щатски банков регулатор. Според него вариантът правомощията за надзираване на най-големите институции да бъдат дадени на съвет от регулатори е неприемлив, тъй като няма да работи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още