IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите швейцарски банки все още изправени пред финансов риск

Стабилността на целия сектор в Швейцария ще бъде заплашена, ако рецесията се окаже по-дълбока и дълга от очакваното

16:08 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Големите швейцарски банки все още изправени пред финансов риск

За най-големите банки в Швейцария все още съществува сериозен финансов риск, след като за 2008 г. печалбата на банковия сектор в страната се понижи с 40 на сто, предупредиха от швейцарската централна банка.

Стабилността на целия сектор в Швейцария ще бъде заплашена, ако рецесията се окаже по-дълбока и дълга от очакваното, цитира АФП доклада на централната банка.

От централната банка призовават големите финансови институции в Швейцария да подобрят устойчивостта си на лошите икономически условия, като увеличат отново капиталовата си база, намалят още рисковите си експозиции и приспособят разходите си.

Според централната банка въпреки мерките, взети миналата година за намаляване на рисковите инвестиции, големите банки като цяло продължават да имат съществени рискови експозиции. „Рисковите им експозиции са значими не само в абсолютно изражение, но и по отношение на способността им да се справят с бъдещи загуби", се казва в анализа на централната банка.

От банката прогнозират стабилизация на финансовите пазари и постепенно икономическо възстановяване през 2010 г., но в краткосрочен и средносрочен план все пак очакват „рязко влошаване“ на кредитното качество.

От банката подчертават, че по-малките регионални банки и тези, които отпускат предимно потребителски кредити, са в по-добра форма и по-устойчиви на икономическия спад.

Печалбата на 327-те банки в Швейцария за миналата година е паднала до 8,4 млрд. швейцарски франка (5,6 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още