IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Генномодифицираният картоф на BASF - безопасен, чака одобрение от ЕК

Очакват потенциалните ползи от култивирането на Аmfora да се равняват на добавена стойност от 100 – 200 млн. евро на година

12:17 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Генномодифицираният картоф на BASF - безопасен, чака одобрение от ЕК

Обсъжданият от много време насам генномодифициран картоф на химическата компания BASF за втори път получи одобрение от Европейската служба по безопасността на храните (EFSA), става ясно от съобщение на групата.

След първата положителна оценка през май 2008 г. бе поискано второ становище за продукта на фона на разразилите се спорове дали той наистина е безопасен. Сега се очаква одобрение и от Европейската комисия (ЕК), която миналата година заяви, че ще даде зелена светлина, ако EFSA отново се произнесе по същия начин.

Според оценката на EFSA няма нови научни доказателства, които да подтикнат експертите да променят мнението си, че използването на гена npt2 е безопасно.

Разработването на генномодифицирания картфо, наречен Amflora, цели подобрение на скорбялните картофи за индустриални цели. Очаква се продуктът да даде възможност за добив на по-висококачествена скорбяла, от което индустриалните процеси могат да се оптимизират, в следствие на което да се спестят суровини като вода, добавки и енергия.

Потенциалните ползи за европейските фермери и индустрията се очаква да се равняват на добавена стойност от 100 – 200 млн. евро на година, смятат от BASF. От компанията очакват максимален доход от лицензи в рамките на 20-30 млн. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още