IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ ще строят 4 ядрени реактора с държавни гаранции за 18,5 млрд. долара

Строителството на реакторите би трябвало да започне през 2011 г. и те да влязат в експлоатация през 2015/16 г.

12:17 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
В САЩ ще строят 4 ядрени реактора с държавни гаранции за 18,5 млрд. долара

Четири големи американски компании скоро ще получат държавни гаранции на стойност общо 18,5 млрд. долара за строителството на четири ядрени реактора от ново поколение. Това ще бъде най-голямото строителство на ядрени енергийни мощности в САЩ от 30 години насам, пише WSJ.

Правителството на САЩ още не е обявило официално победителите в конкурса за строителство на ядрени реактори с държавни гаранции, но по предварителна информация това са компаниите UniStar Nuclear Energy, NRG Energy Inc., Scana Corp. и Southern Co.

Фирмите вече са определили местата, където ще се изграждат реакторите, и чакат разрешение от федералната Комисия за ядрено регулиране. Строителството би трябвало да започне през 2011 г. и реакторите да влязат в експлоатация през 2015/16 г.

Първоначално в конкурса за строителството на ядрените реактори са се включили 17 компании, кандидати за изграждане на 21 реактора с държавни гаранции на обща стойност 122 млрд. долара. Фактически строителството на един реактор от ново поколение ще струва между 5 и 12 млрд. долара.

При избора на компаниите победители енергийното министерство на САЩ се е ръководило не само от солидността и компетентността на компаниите, но и от възможностите им за получаване на външно кредитиране.

Към момента електроенергията в САЩ, произвеждана от ядрени реактори, е около 20%, т.е. страната е на 4-то място по този показател. Страните с най-голям дял ядрена енергия са Франция (76%), Германия (28%) и Япония (25%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още