IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на работна ръка в Лондонското сити се оживява

Освен ръст на свободните позиции се отчита и увеличение на средната заплата

09:54 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на работна ръка в Лондонското сити се оживява

Откритите работни места във финансовия сектор в Лондон през май са нараснали, след като през миналия месец отчетоха спад. Положителната тенденция се дължи на банките и застрахователите, показва проучване на фирмата за набор на персонал Morgan McKinley, цитирано от Bloomberg.

Броят на свободните работни места в сектора се е увеличил с 14 на сто миналия месец спрямо април, когато бе отчетен спад от 20 на сто. През май на кандидатите за работа им е отнемало около седмица по-малко да си намерят такава спрямо средно 61 дни търсене през април.

От Morgan McKinley коментират, че голям брой компании, които са отлагали плановете си за наемане на служители през последните 6 до 12 месеца, сега са започнали отново да наемат.

Освен това се отчита и ръст на средната заплата в Ситито с 2 на сто до 49 238 паунда спрямо май 2008 г.

Общата безработица в страната през месеца нарасна по-слабо от очакванията, което е поредният сигнал, че британската икономика започва да се възстановява от кризата.

Все пак от Morgan McKinley са предпазливи в оценката си за бъдещето състояние на пазара на работна ръка и го оценяват като волатилен.

В същото време се очаква днес Великобритания да оспори на среща на върха на ЕС предложението банките в Лондон да бъдат подложени на контрол от органите на Общността. Това ще задълбочи разделението в ЕС относно начина, по който да бъдат предотвратени бъдещи финансови кризи, пише Bloomberg.

На срещата в Брюксел премиерът на Великобритания Гордън Браун ще защитава позицията, че британските власти трябва да са единственият регулатор на банките в Ситито.

Регулаторните предложения са отговорът на Европа на предприетите от Белия дом мерки за промяна на системата за контрол на щатската финансова система.

Недоволството от политиката на Браун в страната му обаче увеличава натиска върху него да отхвърли европейските регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 18.06.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още