IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И нефтохимичната индустрия на Венецуела става държавна

Правителството не уточнява имената на компаниите, които ще станат обект на поглъщане

15:21 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
И нефтохимичната индустрия на Венецуела става държавна

Властите във Венецуела одобриха закон, чрез който делът на държавата в нефтохимичната индустрия на страната се увеличава значително. Това е поредната стъпка на президента Уго Чавес по пътя към пълната национализация на водещите икономически сектори в страната.

Новият закон, който бе приет от парламента на страната тази седмица, предвижда създаването на акционерни дружества в сектора, в които държавата ще участва с минимален дял от 50%, пише CNBC. Правителството не уточнява имената на компаниите, които ще станат обект на поглъщане.

Редица чужди инвеститори също присъстват в тази индустрия. Например японската компания Mitsubishi и щатският производител на химикали FMC оперират в него като партньори на държавната компания Pequiven.

Президентът Чавес вече успя да одържави стратегически сектори от икономиката на Венецуела, в това число петролният и добивният сектор. Поглъщането на компании от петролния сектор доведе до оживени диспути за неговата законност.

Финансовият сектор също стана обект на интерес за държавата, за което свидетелства придобиването на местното звено на испанската банка Banco Santander. Това бе един от малкото сектори на икономиката, където държавата нямаше доминираща роля и ще помогне на президента да преследва своята социалистическа програма.

Правителството на Чавес наскоро пое контрол и върху редица компании, които обслужват добива на петрол в страната. Венецуела членува в Организацията на страните износителки на петрол, която осигурява около 40% от световния добив на петрол.

В момента повечето сектори на икономиката, сред които енергийният, добивният, телекомуникационният и земеделският, се намират под закрилата на държавата.

Успоредно с мащабните национализации, Чавес упражнява и все по-силен политически натиск върху своите опоненти, в това число и срещу частния опозиционен телевизионен канал Globovision.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още