IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Пекин се понесе по вълната на протекционизма

Властите в Китай заложиха изискване относно използването на средствата от плана за стимулиране на икономиката

10:38 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Пекин се понесе по вълната на протекционизма

Властите в Китай заложиха изискване относно използването на средствата от плана за стимулиране на икономиката. Според тях при инвестирането на парите в различните проекти трябва да се купуват и потребяват само стоки, произведени в страната.

Така Пекин се присъединява към вълната от протекционизъм, която все по-отчетливо се наблюдава във водещите икономики.

Едва преди няколко месеца китайските власти остро критикуваха клаузата „купувай американското“, която залегна в икономическия план за стабилизиране, разработен от Конгреса на САЩ и администрацията на президента Барак Обама.

Проектите, в които ще се използват вносни стоки, трябва да разполагат със специално разрешително от основната китайска агенция по планиране или друг орган на държавната власт.

Това изискване е притеснително за чуждестранните бизнес групи в Китай, тъй като се очаква доставчиците на оборудване и машини от чужбина да останат без възможност да участват в усвояването на планираните от правителството инициативи за инвестиции, които са на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара), предава CNBC.

В заповедта на правителството се казва, че „в инвестиционните проекти трябва да се използват само произведени в Китай стоки, освен ако продуктите и услугите не могат да бъдат набавени при разумни търговски условия в страната“.

Освен това „проектите, които имат нужда от закупуване на вносни стоки следва да бъдат одобрени от компетентните органи преди започване на процедурата по покупка и внос“.

Всичко това заплашва глобалната икономика от нова вълна на протекционизъм, опасяват се пазарните анализатори. До момента няма официални коментари от страна на американските власти или представителите на ЕС по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още