IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно понижение на основната лихва в Турция

Централната банка на Турция понижи основния лихвен процент с половин пункт в сравнение с очакваните от някои икономисти четвърт пункт

20:22 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно понижение на основната лихва в Турция

Централната банка на Турция понижи основния лихвен процент в страната с половин пункт, което е осмото поредно понижение в условията на спад в производството и покачваща се безработица, съобщава Bloomberg.

Банката понижи овърнайт лихвата до рекордните 8,75%. Прогнозите бяха, че тя ще понижи лихвата с четвърт пункт, според очакванията на 19 икономисти на Bloomberg.

Новото понижение означава, че управителят на банката Дурмуш Йълмаз е намалил с 8 процентни пункта  основната лихва в рамките на осем месеца, присъединявайки се към останалите държави по света, които се опитват да дадат тласък на възстановяването на икономиката от рецесията.

Инфлацията в Турция се забави до 5,2% през май, което е най-ниското ниво от юли 1970 г. По думите на Йълмаз тази година страната може да отчете инфлация от 6%, което е под таргета на централната банка от 7,4%.

БВП на страната се сви с 6,2% през последното тримесечие на 2008 г., което е първият спад от седем години насам. Според прогнози на банката за първите три месеца на годината той може да се е свил с над 10%.

Безработицата се покачи до 15,8% през март, след като броят на безработните се увеличи до 3,8 млн. души от 2,5 млн. година по-рано.

Вече повече от година Турция води преговори с МВФ за евентуално споразумение за кредитиране, което да помогне на икономиката да се справи със спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още