IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на нови коли в Европа забавят спада си

Понижението за май е 5%, от началото на годината пазарът се свива с 14%

19:30 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на нови коли в Европа забавят спада си

Продажбите на нови автомобили в Европа са се понижили с 4,9% през май на годишна база, което е 13-ти пореден месец на спад, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители.

През април отбелязаният спад беше 12,3%, а през май – 9%.

Забавените темпове на понижение очаквано се дължат на държавната подкрепа за автомобилния сектор в страни като Германия и Франция, където на хората, купили нов автомобил, се отпускат субсидии, при условие че старият се предаде за скрап.

През миналия месец на Стария континент са продадени общо 1,27 млн. нови коли. Това е с близо 66 хил. автомобила по-малко в сравнение със същия месец на 2008 г.

За периода януари – май 2009 г. европейският автомобилен пазар се е свил с 13,9 на сто на годишна база до малко под 6 млн. броя продажби.

Сред големите пазари страните, които са отбелязали растеж в продажбите през май, са Франция (+11,8%), Германия (+39,7%), Австрия (+4,8%), Гърция (+5,1%). Най-силен спад пък се наблюдава във Великобритания (-25%) и Испания (-39%).

В България, където обемът на продажбите е значително по-малък, за периода януари – май продажбите падат с над 50%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още