IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колеблив старт на сесията в САЩ след смесените икономически данни

Увеличаването на началното жилищно строителство през май помогна на индексите да се движат с минимални повишения

18:03 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Колеблив старт на сесията в САЩ след смесените икономически данни

Борсовите индекси в САЩ започнаха днешната сесия с минимални повишения след противоречивите данни за щатската икономика. Търговията вчера приключи със силни спадове, след като поскъпването на щатския долар оказа натиск върху добивните и енергийните компании, а състоянието на производствения сектор на територията на щата Ню Йорк се влоши по-силно от очакваното през юни.

Индексът на 30-те най-големи компании на борсата в Ню Йорк Dow Jones IA се увеличава с 0,2% до 8629,52 пункта деветдесет минути след началото на сесията. По-широкият S&P 500 добавя 0,4% до 927,27 пункта, подсилен от поскъпването на книжата от здравния сектор. Технологичният Nasdaq Composite се увеличава най-силно и добавя 0,7% до 1828,97 пункта.

Инвеститорите отдадоха по-голямо значение на добрите данни за строителството на жилищни сгради и пренебрегнаха рекордния спад на индустриалното производство и на степента на оползотворяване на производствения капацитет през май.

Началното жилищно строителство в страната нараства със 17,2% на месечна база, главно благодарение на скока в строителството на многофамилни жилищни сгради. Броят на новоиздадените разрешителни за строеж също се увеличава, макар и по-слабо – с 4% на месечна база.

За разлика от жилищния сектор, индустрията продължава да се свива и продукцията отчита спад за 16-ти месец от декември 2007 г. досега. Индексът, който следи стойността на производството на фабриките, добивните компании и тези за комунални услуги, се понижава с 1,1% на месечна и с 13,4% на годишна база през май.

Степента на оползотворяване на производствените мощности логично намалява и достига 68,3% през май. Това е рекордно ниска стойност и е доста под средната стойност на показателя за последните 36 години от 80,9%.

Отделни данни показаха, че дефлацията на ниво производител се увеличава до рекордните 5% на годишна база през май. В рамките на месеца индексът на производствените цени се увеличава с 0,2 на сто, главно поради поскъпването на енергийните ресурси през май.

Мрачните данни за състоянието на индустриалния сектор се отразиха негативно на компаниите произвеждащи капиталови и потребителски стоки. Добре успяват да се представят дружествата от сектора на здравеопазването, както и технологичните и транспортните компании.

Смесените икономически данни през последните седмици затрудняват още повече прогнозите за това в каква посока ще поеме икономиката на САЩ през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още