IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на ОББ увеличава капитала си с 1,25 млрд. евро

За всеки 9 стари акции National Bank of Greece ще емитира 2 нови по емисионна цена 11,3 евро

15:59 | 16.06.09 г.
Собственикът на ОББ увеличава капитала си с 1,25 млрд. евро

Бордът на директорите на National Bank of Greece (NBG), която е собственик на Обединена българска банка АД, ще решава на 18 юни за увеличение на капитала на финансовата институция и набиране на до 1,25 млрд. евро, съобщи capital.gr.

За всеки 9 стари акции NBG ще емитира 2 нови по емисионна цена 11,3 евро.

NBG ще търси стратегически партньори в Гърция и в чужбина, поради което се нуждае от по-силна капиталова адекватност, коментира за изданието високопоставен служител в банката.

Според същия източник през идващите месеци повече банки ще предприемат увеличения на капитала си, очаквайки, че кризата ще продължи до края на годината.

Увеличението на капитала е стратегическо действие за по-голяма капиталова гъвкавост, което ще позволи на банката да се възползва от възможностите за растеж, става ясно от съобщение на NBG.

За първото тримесечие на годината групата NBG обяви нетна печалба от 317 млн. евро, което е понижение от 4% на тримесечна и 21% на годишна база.

Нетната печалба от операциите на групата в Югоизточна Европа се понижи с 26% на годишна база през първото тримесечие до 37 млн. евро, като приносът на региона към общата печалба е 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още