IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ повлякоха надолу борсите в Азия

Индексите в региона се понижиха значително след вчерашната негативна сесия на Wall Street

11:46 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ повлякоха надолу борсите в Азия

Борсовата търговия в Азия днес премина под контрола на мечките, което доведе до най-мащабното понижение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific за последния месец. Това се случи заради завръщащите се опасения, че икономическото възстановяване може да се окаже по-далеч, отколкото се смяташе, и заради отстъплението на американските индекси вчера.

MSCI Asia Pacific се понижи с 1,6 на сто до 101,92 пункта днес, отбелязвайки най-голямото си понижение от 14 май насам. Въпреки това средното съотношение цена/печалба на акция за компаниите от бенчмарка е 23,4. Това е доста над съотношението от 14,5, което се наблюдава при широкия американски индекс S&P 500.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 падна с 2,9 на сто до 9 752,88 пункта, воден от негативния сентимент около поскъпването на японската йена. За повече оптимизъм не допринесе дори новината, че централната банка в страната е коригирала в положителна посока оценката си за икономиката за втори пореден месец.

В Хонконг Hang Seng се движеше с остър спад от над 3 на сто, но в края на сесията пазарният импулс доведе до заличаване на част от загубата. В крайна сметка бенчмаркът изгуби 1,8 на сто до 18 165,50 пункта, отбелязвайки втори пореден дневен спад.

Основният индекс на китайската борса CSI 300 приключи търговията със спад от едва 0,2 на сто до 2 961,22 пункта. Още по-ограничено беше понижението на тайванския Taiex, който отстъпи с 0,08 на сто.

Понижения днес бяха отбелязани още в Южна Корея, където Kospi падна с 0,94 на сто, както и в Австралия и Нова Зеландия, чиито индекси изгубиха съответно 1,7 и 1,4 на сто.

До момента на борсите в Тайланд и Индонезия се наблюдава спад от по над 2,5 на сто за водещите индекси, а в Сингапур Straits Times отстъпва с 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още