IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси отвориха с рязък спад

Основните индекси губят над 2% поради разпродажбите на добивните, обработващите, енергийните и транспортните компании

18:18 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси отвориха с рязък спад

Щатските индекси поеха надолу в началото на днешната сесия, като S&P 500 се отдалечи от седеммесечния връх, който достигна през миналата седмица. Падащите цени на петрола и металите оказаха силен натиск върху акциите на добивните, енергийните, обработващите и транспортните компании.

Широкият индекс S&P 500, който се изкачи с 40% над 12-годишното дъно на 9-ти март, днес се понижава с 2,4% до 923,45 пункта в първите деветдесет минути на търговията. Подобно силно нарастване на един индекс обикновено се трупа в продължение на години, предаде AP.

Причина за днешния спад стана доклада за състоянието на производствения сектор в щата Ню Йорк, изготвен от регионалния клон на Федералния резерв. Той показа, че оценката на местните компании за икономическата обстановка се влошава по-силно от очакваното през юни.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA, който миналата седмица излезе на положителна територия за годината, губи 2,3% до 8598 пункта. Осемнадесет акции поевтиняват за всяка, която поскъпва на Нюйоркската фондова борса.

Най-силно се понижава технологичният Nasdaq Composite, които пада с 2,8% до 1806,88 пункта.

Руският финансов министър Алексей Кудрин оказа силна подкрепа на щатската валута, след като заяви, че е твърде рано да се търси нейна алтернатива като световна резервна валута. Неговите коментари помогнаха на щатския долар да поскъпне, а доходността на американските държавни ценни книжа продължи да се понижава за трети пореден ден.

Инвеститорите пренебрегнаха данните на Финансовото министерство в САЩ, които показаха, че интересът на чуждите инвеститори към американските ценни книжа, и най-вече към краткосрочните държавни облигации, е намалял значително през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още